"Ważne! Nasza strona internetowa stosuje pliki cookies w celu zapewnienia Ci maksymalnego komfortu podczas przeglądania serwisu i korzystania z usług. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. W każdej chwili możesz zmienić ustawienia przeglądarki decydujące o ich użyciu" Kontynuuj

Zamknij

Do Jana

Rozmowy o wszystkim

Moderatorzy: Margarett, tester123, Martaci, Moderator

Re: Do Jana

Postprzez olimuszi » Śr cze 17, 2009 23:58

Ja mam odwrotną sytuację, jestem szczupłą osobą i ostatnio schudłam ale wydaję mi się że nie przez chorobę, ani nie przez leki. Przy RZS się raczej nie chudnie, chyba że ktoś np tak reaguje na leki, że chudnie no to wtedy tak. Pozdrawiam
Ola
Już dziś odnajdź nowy powód do radości...Już dziś przeżyj coś, o czym zawsze marzyłaś...
Już dziś poczuj gorycz kolejnej porażki...Już dziś zacznij żyć od nowa...
Już dziś podążaj za marzeniami...Żyj tak jak gdyby jutra nie było
Avatar użytkownika
olimuszi
 
Posty: 20
Dołączył(a): Wt wrz 30, 2008 13:47
Lokalizacja: Radom

Re: Do Jana

Postprzez Beata500 » Pt cze 19, 2009 10:55

Dzień dobry.
Jestem tu nowa,ale cieszę się,że trafiłam na to forum.Panie Janie,mój problem polega na tym,że mój mąż od 20 lat ma skazę moczanową .Cały czas był leczony w tym kierunku.Niestety ma zaatakowane wszystkie stawy i taki obraz nie podobał się lekarzowi ortopedzie,który usuwał mężowi guzki dnawe(jest po zabiegu dwóch kaletek łokciowych i dwóch pięt,z tym,że na piętach zostały nieusunięte guzki na ścięgnach Achillesa).Ortopeda twierdzi,że dna nie atakuje wszystkich wszystkich stawów symetrycznie.Mąż ma też guzy na kostkach wszystkich palców u rąk(rozpoznanie na zdjęciu-geody ).Zrobiono mężowi RF-test ilościowy 6,8 IU/ml ,CRP ilościowo 7,2 MG/L.Lekarz ortopeda podejrzewa RZS,ale mówi,że taki nietypowy.Nie wiem co ma na mysli.Mąż jest zarejestrowany do reumatologa u którego leczy się na dnę,ale ten nigdy nic nie mówił o RZS.Na USG w obu kolanach wyszły torbiele Backera o podobnej wielkości 2x5x7cm.Ortopeda twierdzi,że nie od dny.Maz mówi,że ból ma od kolan w dół stóp,a w kolanach czuje jakby miał gąbkę.Mąż ma również zmiany w obu nadgarstkach,a na kolanach ma zgrubienia,różniące się od guzków dnawych-te były miękkie.
Przepraszam,że pisze tak nieskładnie,ale jestem zdenerwowana,bo boje się ,że to może być RZS,ponieważ tato mojego męża ma dnę ,a mama RZS.Czyli mąż jakby odziedziczył mieszankę.Panie Janie,czy sądzi Pan,że to może być RZS?
Prosze o odpowiedź.
Beata.
Beata500
 
Posty: 17
Dołączył(a): Pt cze 19, 2009 10:35

Re: Do Jana

Postprzez blacktess » Pt cze 19, 2009 13:52

Do Jana,

dziekuję za dotychczasową pomoc i rady. Wiem,że również interesujesz się hepatologią i mam w związku z tym pytanie.
Pytanie to jest trudne, bo żaden z lekarzy nie zna na nie odpowiedzi.

12 lat temu podczas badań kontrolnych wykryto u mnie izolowany podwyższony Aspat ( ok 160-200).Wszystkie inne enzymy wątrobowe, USG, badania w kierunku wzw B i C ( nawet robiono RNA HCV) prawidłowe.
Cały profil przeciwciał też dobry. Miałam tylko ANA , ale w niskim mianie 1:20, a raz 1:40.

Czy spotkałeś się z czymś takim? Nie wim od kiedy ten Aspat był podwyższony, bo przypadkiem zbadano go 12 lat temu.
W tym roku ( bez leczenia) wyniósł ok.58, czyli sam spadł przez te 12 lat o 150. Czy nie jest to dziwne?
Gdzieś czytałam,że RZS tez może dawać nieswoiste zapalenie wątroby, ale ja choruję dopiero od roku.

Wtedy hepatolog wykluczył zapalenie wirusowe, jak również autoimmunologiczne, nie był w stanie stwierdzić przyczyny tego stanu. Co o tym sądzisz?
Żeby było dziwniej, Aspat badany tuz po pobraniu krwi wychodził wysoki, a zbadany po ilus tam godzinach wychodził coraz niższy. Czy spotkałeś sie z takim dziwactwem?

Pozdrawiam
blacktess
 
Posty: 131
Dołączył(a): Cz gru 04, 2008 21:17

Re: Do Jana

Postprzez roza » Pt cze 19, 2009 15:44

Witam ponownie.Dziekuje za odpowiedz-no tak ,z tym apetytem jest roznie staram sie stosowac diete 1000 kcl.i duzo chodzic ale u mnie to za malo i gubi mnie apetyt na slodkie, nie to zebym sie objadala-ale i nie odmowie jak mam okazje.

Chcialam sie jeszcze poradzic co do moich ostatnich objawow,ktore mnie niepokoja coraz bardziej-mianowicie,jak wstaje,to mam spuchniety i sztywnawy prawy nadgarstek i popuchniete kostki pod palcem wskazujacym i drugim-ograniczona ruchomosc wogole prawej dloni-po jakims czasie to troche ustepuje a wraca z duzym nasileniem,jak dluzej chodze,wtedy puchnie jeszcze bardziej,i sztywnieje az do lokcia,i ruchomosc jest bardzo ograniczona-i jak naciskam na cialo to jest obolale jak bym miala siniaki-u lewej reki tez sie tak dzieje ale mniej,z prawa jest gorzej-bardzo mnie martwi to a wlasciwie boje sie nie wiem co sie dzieje :!: :?:
Lewa noga tez szwankuje jak chodze -boli piszczel, srudstopie i srodkowe kostki w paluszkach,a jedna troche spuchnieta,i gzies nad pieta boli,prawa noga nadal w stawie biodrowym,a nieraz klujacy bol :roll:
nasila sie ostatnio zdretwienie lewej lopatki-momentami jest tak odretwile ze moge sie tam kluc i nic nie czuje :roll:

pozdrawiam serdecznie .
roza
 
Posty: 22
Dołączył(a): Pn maja 18, 2009 14:31

Re: Do Jana

Postprzez madzia89 » Pt cze 19, 2009 19:18

Witam,
jestem młodą 20-letnią osobą która w swoim krótkim życiu już się aż za nadto nacierpiała..
Nie będę pisać całej mojej historii choroby bo szkoda i czasu i miejsca.. książkę można by z tego napisać.. ale nic opowiem tylko o swoich obecnych cierpieniach.. jak zwykle nie wiadomo co mi jest.. od 6 miesięcy boli mnie kręgosłup szyjny od mniej niż 6 m.c zaczął mnie boleć kręgosłup pomiędzy łopatkami,jest to ogromny ból jakby rwący, czuję nieznaczne zesztywnienie, do tego doszedł mi od ok. 4 m.c ból łokcia prawego razem z prawym barkiem i ramieniem, kolana mnie tak bolą a najbardziej prawe.. wyczuwam niewielką ilość płynu (4-5 lat temu też miałam płyn więc już trochę domyślam się) lewy paluch u stopy jest opuchnięty, zaczerwieniony, ma podwyższoną ciepłotę i lekko się szkli na 100 % to jest zapalenie. pare miesięcy temu byłam u reumatolog przepisała mi badania i za pare dni mam kolejną wizytę. nie wiem czy to RZS czy ZZSK bo w obu chorobach mam podobne objawy. pare lat temu inna reumatolog stwierdziła że to RZS bez robienia badań bo że niby objawy tak wskazują. wynik na boreliozę miałam lekko podwyższoną ale to była podobno minimalna wartość. dzisiaj zrobiłam badania i pare rzeczy mnie zastanawia. gdyby mógł pan Panie Janie objaśnić czy to prawidłowe czy nie lub co oznaczają to była bym bardzo wdzięczna.

Oto one:
OB- 82 a max. jest 15 ( co trochę miałam robione OB i zawsze było podwyższone nawet jak nie miałam stanu zapalnego, a ostatni wynik co był już jakoś w tym roku robiony to 48)
Leukocyty-9,6 (min.3,5 a max 10)
Erytrocyty-3,92 (min.3,8 max 5,8)
Hemoglobina- 10,9 (min.11 max 16,5) przy tym wyniku była literka L niewiem co oznacza
Hematokryt- 32,9 (min.35 max 50) tu tak samo literka L
Płytki 327 (min. 150 max. 390)
MCV-84 (80-97)
MCH- 27,8 (26,5-33,5)
MCHC- 33,2 (31,5-33,5)
Limfocyty-24,7 (17-48)
MID- 4,1 (4-10)
Granulocyty-71,2 (43-76)
ALT,AIAT-11 (0-40)
AST,AspAT -16(0-41)
CRP,ilościowo- 23,61 (min. 0 max 5) a tu literka jest H
ASO, ilościowo- 58(max 200)
Odczyn Waalera-Rosego : napisane jest tak: =8 a pod spodem:
wynik ujemny <8
wynik dodatki >=8

no i tyle więc niewiem.. mam ten odczyn dodatni czy ujemny? bo wiem że jak się ma odczyn dodatni to nie ma ZZSK a tu jest dziwnie napisane..
biorę Niesteroidowe leki przeciwzapalne czyli Sulfasalazynę, i osłonowe wit. B6 i kwas foliowy oraz Myloxam. za parę dni mam wizytę u tej pani co mi te badania przepisała ale już chciała bym wiedzieć jesli się da jak to jest ze mną.. w nocy nie mogę spać poduszkę mam wygodną a i tak szyja mnie boli a najbardziej pomiędzy łopatkami, ból mnie non stop budzi, od paru dni również drugi łokieć zaczął mnie boleć więc już niewiem jak ja mam spać.. smaruję się Naproxenem lub innymi maściami dzisiaj byłam u lekarza rodzinnego o skierowanie do neurologa ( warto do niego iść?) przepisała mi również lek przeciw bólowy i przeciw zapalny ApoNaproxen ( czy dobrze?). już niewiem co mam robić.. jak na mój wiek ja czuję się jak 60-latka a może i gorzej.. pare misiecy temu wykryto u mnie rwę kulszową(takie były objawy) ale okazało się niby że to jakaś inna choroba bardzo podobna do rwy kulszowej, kontroluję się u okulisty bo od urodzenia miałam wadę: zez ale z biegiem lat mi znikał i teraz też noszę okulary więc już nie mam ale badałam się ostatnio i oczy są w porządku. mógłby mi Pan doradzić i wogóle co pan o tym sądzi.. proszę o jak najszybszą odpowiedź.
Pozdrawiam Madzia
madzia89
 
Posty: 2
Dołączył(a): Pt cze 19, 2009 18:19

Re: Do Jana

Postprzez jangietka » N cze 21, 2009 21:12

Do Beaty500:

Niestety ortopeda ma rację. Dna niezwykle rzadko zajmuje wiele stawów i ma charakter symetryczny. Dodatkowo niecharakterystyczne jest zajęcie nadgarstka.
Mówiąc o nietypowym RZS, najpewniej chodziło mu o jego surowiczoujemną postać, z ujemnym czynnikiem reumatoidalnym. Dodatkowym czynnikiem obciążającym w tym kierunku jest obecność zapalenia stawów u matki chorego.
Dobrym sposobem różnicowania między tymi dwiema chorobami jest podanie doustnie kolchicyny, która przerwie napad dny, a nie wpłynie istotnie na zapalenie stawów.
Wizyta u reumatologa wydaje się konieczna.

Pozdrawiam,
JG
Avatar użytkownika
jangietka
 
Posty: 1015
Dołączył(a): Wt lut 12, 2008 22:11
Lokalizacja: lekarz, Warszawa

Re: Do Jana

Postprzez jangietka » N cze 21, 2009 21:19

Do Blacktess:

Transaminaza asparaginowa jest tą mniej specyficzną dla wątroby. Przyczyny jego izolowanego uniesienia przy prawidłowym ALT wydają się należeć do dwóch oczywistych kategorii:
1) przyczyny wątrobowe
2) przyczyny pozawątrobowe
Do 1) zaliczyłbym przede wszystkim stłuszczeniową chorobę wątroby (wypadałoby, żebyś była otyła lub miała hipercholesterolemię), alkoholową chorobę wątroby i w sumie nic więcej
Do 2) zaliczyć należy przede wszystkim choroby mięśni i w takim wypadku wystarczy wykonać oznaczenie poziomu enzymów o nazwie CK lub inaczej CPK (enzym mięsniowy). Jest on uwalniany po dość intensywnych ćwiczeniach lub w przebiegu chorób zajmujących mięśnie.
Dobrze zebrany wywiad wyjaśniłby praktycznie wszystko.

Wszystkie choroby ściśle wątrobowe, w tym między innymi wirusowe i autoimmunologiczne zapalenia wątroby należy wykluczyć na wstępie z uwagi na prawidłowy poziom ALT.

I oprócz tego, że interesuję się hepatologią nie mniej niż reumatologią to ja po prostu pracuję również na Oddziale Hepatologii.

Pozdrawiam,
JG
Avatar użytkownika
jangietka
 
Posty: 1015
Dołączył(a): Wt lut 12, 2008 22:11
Lokalizacja: lekarz, Warszawa

Re: Do Jana

Postprzez jangietka » N cze 21, 2009 21:21

Do Rozy:

Konkretnie o co chcesz zapytać? Masz objawy zapalenia stawów, najpewniej RZS (zajęcie kręgosłupa szyjnego). Wydaje się, że leczenie nie jest wystarczające.

JG
Avatar użytkownika
jangietka
 
Posty: 1015
Dołączył(a): Wt lut 12, 2008 22:11
Lokalizacja: lekarz, Warszawa

Re: Do Jana

Postprzez jangietka » N cze 21, 2009 21:32

Witaj Madziu89,

Nie do końca zrozumiałem co chciałaś powiedzieć przez:
nie wiem czy to RZS czy ZZSK bo w obu chorobach mam podobne objawy


Nie bardzo rozumiem dlaczego ktoś myślał o ZZSK, którego najprawdopodobniej nie masz.
Masz jednakże zapalenie stawów obwodowych, zapewne z zajęciem kręgosłupa szyjnego i w związku z tym najpewniej jest to RZS. Płyn w kolanach, zajęcie kończyn górnych też przemawiają za RZS.
Badania potwierdzają powagę problemu. Wysokie OB, niedokrwistość normocytarna - to wszystko wygląda nie za dobrze, mówiąc zupełnie szczerze. Borelioza to oczywiście, jak prawie zawsze, zupełnie ślepa uliczka.
Co do samych badań to "L" oznacza, że coś jest poniżej normy - czyli masz poniżej normy stężenie hemoglobiny i hematokrytu, które są ze soba powiązane. Literka "H" mówi, że coś jest za wysokie - w Twoim przypadku CRP.
Odczyn Waalera-Rosego jest graniczny.
Leczenie jest zdecydowanie za słabe, bo masz objawy zapalenia stawów.
Do neurologa możesz pójść, ale i tak leczenie kręgosłupa szyjnego powinien zająć się reumatolog.

Pozdrawiam,
JG
Avatar użytkownika
jangietka
 
Posty: 1015
Dołączył(a): Wt lut 12, 2008 22:11
Lokalizacja: lekarz, Warszawa

Re: Do Jana

Postprzez blacktess » Pn cze 22, 2009 18:39

Do Jana,

oprócz pytania ,które wysłałam kilka dni temu mam jeszcze jedno.

Czy przy braniu MTX może wystapić niedobór wit B ( zwłaszcza B6 i B 12).
We krwi mam makrocyty i zastanawiam się , czy mogłabym brać wit B complex plus wit B 12.
MVC 98.5 , przed leczeniem w normie.

Dodam,że prawie nie jem mięsa, jaj, więc z pożywienia nie czerpie tych witamin.


Pozdrawiam
blacktess
 
Posty: 131
Dołączył(a): Cz gru 04, 2008 21:17

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ogólne

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość

cron
...