"Ważne! Nasza strona internetowa stosuje pliki cookies w celu zapewnienia Ci maksymalnego komfortu podczas przeglądania serwisu i korzystania z usług. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. W każdej chwili możesz zmienić ustawienia przeglądarki decydujące o ich użyciu" Kontynuuj

Zamknij

Alternatywne metody leczenia

Moderatorzy: Margarett, tester123, Martaci, Moderator

Alternatywne metody leczenia

Postprzez basia » Pt wrz 15, 2006 8:52

Ściągnięte z sieci ze strony:

BONIMED-Laboratorium medycyny naturalnej.


REUMATOIDALNE ZAPALENIE STAWÓW (RZS) - GOśCIEC I INNE CHOROBY REUMATOIDALNE
Gościec przewlekły postępujący, zwany też reumatoidalnym zapaleniem stawów, jest chorobą tkanki łącznej, której pierwsze zmiany umiejscawiają się w obrębie błony surowiczej stawu, powodując obrzmienie, dużą bolesność uciskową i samoistną oraz sztywność.

Leczenie w poradniach przeciwreumatycznych oraz rehabilitacja polega na przepisywaniu różnych specyfików syntetycznych oraz związków salicylowych i sterydowych oraz rehabilitacji.
Zioła i leki ziołowe mogą być wykorzystane jako osłaniające przed szkodliwym działaniem powodowanym przez leki syntetyczne. Poza tym napary i odwary ziołowe stosowane doustnie działają przeciwzapalnie, przeciwskurczowo, przeciwbólowo i remineralizująco.

Zalecenia praktyczne:

Stosować zioła przeciwreumatyczne O. Grzegorza.
Zawsze nosić ciepłe ubrania, najlepiej odzież z wełny i skóry.
Nie używać ubrań z tworzyw sztucznych butów gumowych.
Spać w łóżku na sienniku ze słomą żytnią i owsianą, a nie na wersalce.
Wskazane jest sypiać na materacach włosia lub trawy morskiej.
Spać na łóżku lub tapczanie izolowanym skórą baranią.
Nie palić papierosów, nie pić alkoholu.
Unikać zimna, wilgoci, zimnych kąpieli w rzekach.
Jeść pokarmy łatwo strawne, dużo surówek i jarzyn, mniej potraw smażonych.
Jeść często dżem z wiśni i czereśni, pić sok z wiśni, do ziołowych herbat dodawać maliny.
Codziennie robić gimnastykę rehabilitacyjną, unikać deszczów.
Korzystać z sanatoriów.
W okresie zaostrzenia choroby unikać potraw mięsnych.
Pić dużo płynów.
Korzystnie działają kąpiele siarkowe.
Stosować:
Reumobonisol - nacierać 2-3 razy dziennie bolące miejsca, Nefrobonisol 5 ml rano.
Preparaty w kapsułkach: Artrobon 2 x 2 kapsułki + Grypobon

Kto słyszał, kto wie, kto stosuje? :)
basia
 
Posty: 274
Dołączył(a): Cz sie 17, 2006 6:49
Lokalizacja: podlaskie

Postprzez basia » Pt wrz 15, 2006 22:05

No więc tak :D
Postanowiłam lekarzowi zostawć farmakoterapię, a sama po zgłębieniu niekonwencjonalnych metod leczenia postanawiam, co następuje:

-oblecieć okoliczne wsie w poszukiwania materaca żytniego abo owsianego (skojarzyło mi się ze chlebem i płatkami :wink: )

-ściągnąć z gór łowieckową skórkę. Taką kupiła w tamtym roku kolezanka swojemu tatusiowi. Łowiecka wisiała całe lato na trzepaku, bo tak z niej capiło. Za to tatuś -lat 87-daj Bożiulku każdemu takie zdrowie. Nie becy, ale mojego Jędrusia ciagle na ćwiarteczkę zaprasza :)

-rozdziawiać Jędrusiowi rano japę i wlewać w nią dwie łyżki tranu :D

-wyrzucić gumofilce, a oblecieć szmatexlumpeksy w celu zakupu odzieży z włókien naturalnych :wink:

-stosować suplementację w postaci witamin z grupy B,A+E, C, chrząstki rekina, lecytyny :lol:

-zmusić Jędrusia do codziennej rehabilitacji, zacznę od wysyłania na półgodzinne wycieczki rowerowe, pilnujac z tyłu, by pedałował, a nie jak do tej pory, wisiał na płocie razem z sąsiadem :wink:

-parzyć Reumosan i siemię lniane,

-zamienić olej słonecznikowy na oliwę z oliweki olej rzepakowy

-ograniczyć spożycie przez chorego ukochanych ziemniaków i mięsa :wink:

-dodawać siarki do Jędrusiowych kąpieli,co jeszcze w chlewiku po pirotechnicznych eksperymentach synka została :D


To dopiero początek moich zapędów.

Jak za trzy dni, nie będzie mnie na forum, to możecie być pewne, że chory mnie skasował razem z łowieckami, materacami , tranami itp, a sam zajada sie schabowym :D :D :D
basia
 
Posty: 274
Dołączył(a): Cz sie 17, 2006 6:49
Lokalizacja: podlaskie

Postprzez ellea » So wrz 16, 2006 9:36

Twoje felietoniki są super!
Chciałbym mieć Twoje poczucie humoru!
pozdrowienia
ellea
 
Posty: 14
Dołączył(a): Cz sie 03, 2006 17:31
Lokalizacja: pomorskie

Postprzez basia » So wrz 16, 2006 10:41

Ellea :D
Humor mi skiepsieje, jak mi się ukochany zbiesi, a już zaczyna.
Na dobry początek wcisnęłam mu tran, mimo oporów :wink:
Wczoraj lecytynkę.
Muszę obmyśleć strategię i będę zmiany wprowadzała małymi kroczkami.
Argumentację obmyślałam, jak będzie stawiał usilne opory, to zapowiem, że go kiedyś przeflancuje do spokojnego domku spokojnej starości za rzeczkę :P
basia
 
Posty: 274
Dołączył(a): Cz sie 17, 2006 6:49
Lokalizacja: podlaskie

Postprzez dziuń » So wrz 16, 2006 13:26

bardzo bym chciała wierzyć, że można sobie pomóc niekonwencjonalnie :?

ale mam takie obserwacje:

oczywiście -
jeść zdrowo,
pić dużo z przewagą niealkoholowych,
nie jarać!, choć sama jeszcze to robię :(
żyć aktywnie i rehabilitować ciałko,
relaksować się, odstresowywać się,
kąpiele z siarką - czemu nie, ja faszeruję sie siarką i pomaga,
olej z rekina - wolę ecomer w tabletkach, ale pomaga tylko łykany na czczo 1/2godziny przed śniadankiem i wieczorem ale też nie z jedzonkiem! czego nie byli łaskawi napisać :(

na materacu z trawy morskiej śpię od 10 lat, i nie uchroniło mnie to przed rzs, zwyczajnie to bardziej wygodny i zdrowy dla kręgosłupa materac...
ciepłe ubranka z naturalnych surowców mają oczywiste zalety i nie wyrzucałabym gumiaków, tylko wkładałabym skarpetki bawełniane czy wełniane, bo jak można inaczej spełnić wymóg suchych nóżek czasami...
co do innych super środków :( sama nie wiem, na pewno trzeba unikać infekcji, ja biorę citrosept (ekstrakt z grejpfruta) w tabletkach nie w płynie (ten koniecznie z jedzonkiem) ale z innymi bym uważała bo np przez wiele lat brałam okresowo wyciąg z korzenia jeżówki wąskolistnej -echinacea - na odporność przed infekcjami, a teraz wiem że nie mogę bo przeciwwskazaniem do brania jest: "gruźlica, białaczka, leukozy, reumatologiczne choroby tkanki łącznej, stwardnienie rozsiane, aids, niv i inne schorzenia autoimmunologiczne" ,więc przy rzs też nie można ssać echinacei bo jest zabójcza!!! - więc czy brać wynalazki nie przebadane pod tym kątem :(
polecano mi siemię (nie próbowałam), ale powszechnie wiadomo, że witaminki czy żelazo przy niektórych lekarstwach, chorobach szkodzą !!! lub zaburzają wyniki badań krwi - więc nie wiem - moja dr zaleciła mi biovital w tabletkach, ale dopiero gdy poczułam się lepiej i morfologia była kiepska, ale jak powiedziała "nie w ten sposób, który wskazywałby na zły wpływ leków rzsowych na morfologię" (zawsze miałam do niczego)

mój znajomy ma łzs (łuszczycowe zapalenie stawów) choć łuszczycy u niego nie stwierdzono i ma teorię, że stawy dają mu się we znaki gdy się czymś stresuje, a gdy nie jest ok - więc może najlepiej jest się wyluzować ile się da i dowcipkować np na forum, ze wszystkich życiowych problemów :( tak jak Ty Basiu - robisz chyba Sobie dobrze, a przy okazji i Nam wszystkim ( ja osobiście jestem bardzo wdzięczna :D ) super terapia śmiechowa - polecam codzienne czytanie postów Basi!

dziuń
dziuń
 
Posty: 161
Dołączył(a): Cz lip 13, 2006 1:56
Lokalizacja: spod warszawki

Postprzez basia » So wrz 16, 2006 14:08

Wiem, że długie, ale warte przemyślenia:

Dieta w reumatoidalnym zapaleniu stawów


Lek. med. Magdalena Sokalska-Jurkiewicz, dr hab. med. Piotr Wiland,
Zakład Reumatologii AM we Wrocławiu
Kierownik: prof. dr hab. med. Jacek Szechiński

Etiopatogeneza reumatoidalnego zapalenia stawów (rzs) nie jest w pełni znana, ale wiadomo, że biorą w niej udział zarówno czynniki genetyczne, jak i środowiskowe. Wśród czynników środowiskowych ogromną rolę pełni dieta. Istotny postęp, jaki dokonał się w zakresie nauk biologicznych, umożliwił poznanie wielu nowych aspektów działania substancji, które spożywamy. Wiele produktów odżywczych posiada właściwości modulujące czynności organizmu człowieka na różnych poziomach. Niektóre działają podobnie do hormonów, wiążąc się z różnymi receptorami błonowymi lub jądrowymi, co zmienia procesy metaboliczne komórek. Stąd tematyka prewencji i terapii dietetycznej w różnych chorobach przewlekłych, między innymi w rzs, staje się przedmiotem coraz większego zainteresowania.

Liczne badania przynoszą nowe informacje o wpływie poszczególnych składników diety na ryzyko zachorowania i aktywność rzs, co zostało przedstawione w niniejszej pracy.

Rola przewodu pokarmowego w patogenezie reumatoidalnego zapalenia stawów

Zaburzenia w składzie flory jelitowej

Rola przewodu pokarmowego w patogenezie rzs była od dawna postulowana. Już na początku dwudziestego wieku obserwowano pozytywny wpływ częściowej resekcji jelita objętego infekcją na aktywność choroby (1). Mansson i Olhagen stwierdzili zaburzenia w składzie fizjologicznej flory jelitowej ze znacznym wzrostem liczby Clostridium perfringens u pacjentów na rzs. Wykazano również podwyższone stężenie fosfolipazy C produkowanej przez niektóre szczepy tej bakterii (2,3). Inną podejrzewaną o udział w patogenezie rzs bakterią był Proteus (4). Przez pewien czas sugerowano nawet możliwość krzyżowej reakcji autoimmunologicznej między antygenami własnymi organizmu i bakteryjnymi.

Badania chorych na wczesną postać rzs (< 6 miesięcy) wykazały, że ich flora jelitowa różni się w sposób znaczący od flory osób z grupy kontrolnej, szczególnie pod względem liczby bakterii beztlenowych. Było to zwłaszcza wyraźne u chorych z nadżerkami lub dodatnim czynnikiem reumatoidalnym (5). W wielu badaniach stwierdzono, że ściany komórek bakteryjnych zawierające peptydoglikany, w większości beztlenowych bakterii Gram-dodatnich, spotykanych w ludzkiej florze jelitowej, mogą wywoływać w warunkach doświadczalnych przewlekłe zapalenie stawów. Immunizowanie peptydoglikanami, jak również innymi produktami metabolizmu bakterii, może prowadzić do syntezy czynnika reumatoidalnego (6).

Alergia pokarmowa

Mało prawdopodobne jest, aby alergia pokarmowa, definiowana jako nadwrażliwość na antygeny znajdujące się w pożywieniu, leżała u podstaw procesu patogenetycznego rzs. Jednakże u chorych na rzs stwierdzono podwyższenie stopnia odpowiedzi humoralnej wyrażone syntezą immunoglobulin klasy IgG, IgM i IgA skierowanych przeciwko różnym substancjom pokarmowym, jak np. gluten czy białka mleka (7).

Możliwe wydaje się zatem, że reakcja na antygen pokarmowy powoduje inicjację patologicznej odpowiedzi układu immunologicznego u osób genetycznie predysponowanych (.

Powikłania reumatoidalnego zapalenie stawów w zakresie przewodu pokarmowego

Powikłania wynikające z przebiegu samego reumatoidalnego zapalenia stawów

Zmiany w przewodzie pokarmowym występujące w rzs mogą być powodowane przez zapalenie naczyń, odkładanie się amyloidu w ścianie przewodu pokarmowego oraz zmienioną przepuszczalność błony śluzowej jelit.

Wskutek zapalenia naczyń dochodzić może do silnych bólów jamy brzusznej, perforacji jelit lub do masywnych krwawień z przewodu pokarmowego. Odkładanie się złogów amyloidu w jej obrębie może objawiać się naprzemiennymi zaparciami i biegunkami, powodując zaburzenia wchłaniania. Zmieniona przepuszczalność błony śluzowej może również być związana z podawaniem chorym niesteroidowych leków przeciwzapalnych (NLPZ).

U chorych na rzs zaobserwowano również zmniejszone podstawowe i maksymalne wydzielanie kwasu żołądkowego oraz hipergastrynemię. Obserwuje się też dość często zmniejszenie amplitudy skurczów perystaltycznych i napięcia dolnego zwieracza przełyku (9).

Powikłania polekowe

Najbardziej istotne klinicznie zmiany w przewodzie pokarmowym wynikają z podawania NLPZ. Leki te prowadzą najczęściej do powstawania zapalenia i owrzodzeń we wszystkich odcinkach przewodu pokarmowego. Na tle tych zmian dochodzić może do krwawień i perforacji. Podawanie NLPZ może prowadzić do enteropatii. Czynniki etiologiczne nie zostały do końca wyjaśnione, ale uważa się, że istotną rolę może odgrywać krążenie jelitowo-wątrobowe kwasów żółciowych oraz nieprawidłowa flora jelitowa. Enteropatii jelitowej towarzyszą - oprócz wspomnianej zmienionej przepuszczalności błony śluzowej jelita cienkiego - zmiany zapalne, mikrokrwawienia z wtórną niedokrwistością oraz utrata białka z hipoalbuminemią (9).

Znaczenie diety jako czynnika etiopatogenetycznego

W badaniach nad wpływem diety na aktywność choroby u pacjentów cierpiących na różne schorzenia z kręgu reumatologicznych ponad 1/3 badanych podawała znaczne zaostrzenie objawów po spożyciu wybranych pokarmów. Jednakże nie stwierdzono istotnych różnic w częstości tych objawów pomiędzy poszczególnymi jednostkami chorobowymi, co sugeruje, że dieta wpływa niespecyficznie hamująco na proces zapalny, nie zaś specyficznie na rzs (10).

Jednym z możliwych wyjaśnień sposobu, w jaki pokarm może nasilać objawy zapalenia, jest jego wpływ na zwiększenie stężenia amin wazoaktywnych we krwi. Wiele produktów spożywczych wymienianych przez chorych jako szkodliwe (np. wieprzowa i wołowa kiełbasa, mięso, pomidory, szpinak) ma wysoką zawartość histaminy. Inne pokarmy (np. truskawki, czekolada) powodują zwiększone jej uwalnianie. Owoce cytrusowe, mogące zawierać różne rodzaje amin wazoaktywnych (np. octopaminę), również często są przez chorych podawane jako szkodliwe.

Powyższa hipoteza tłumaczyłaby zjawisko natychmiastowego zaostrzenia objawów chorobowych po spożyciu niektórych produktów spożywczych.

Dieta jako element procesu terapeutycznego

W ostatnich latach byliśmy świadkami wielkiego postępu w zakresie terapii reumatoidalnego zapalenia stawów. Zsyntezowano nowe, bardzo skuteczne leki o działaniu antycytokinowym i immunomodulującym. Nie zmniejszyło to jednak zainteresowania pacjentów możliwościami leczenia dietetycznego.

Badania naukowe nad wspomagającą terapią dietetyczną w rzs rozpoczęli ponad dwie dekady temu lekarze szwedzcy. Od tego czasu wykonano wiele prospektywnych projektów, mających na celu głębsze poznanie tego zagadnienia. Niestety, ze względu na liczne trudności obiektywne związane z prowadzeniem studiów na temat diety, wyniki tych badań wciąż nie mają charakteru rozstrzygającego.

Suplementacja

Wielonienasycone kwasy tłuszczowe

Gatunek ludzki ewoluował na diecie, w której udział wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (WKT) ω-6 był zbliżony do WKT ω-3. Niestety, obecna dieta w krajach rozwiniętych zdecydowanie zmieniła się pod tym względem. Nadmiar kwasów ω-6 i ich znaczna przewaga w stosunku do WKT ω-3 we współczesnej diecie sprzyja występowaniu choroby niedokrwiennej serca, wielu chorób autoimmunologicznych i nowotworowych (11).

WKT pełnią istotną rolę w budowie i funkcjonowaniu błon komórkowych, uczestniczą w przebiegu reakcji zapalnej, transmitują sygnały przezbłonowe, regulują funkcję kanałów jonowych i mają działanie immunomodulujące.

Podstawowym przedstawicielem rodziny kwasów tłuszczowych ω-6 jest kwas arachidonowy (KA). Stanowi on substrat do produkcji prozapalnych eikozanoidów, takich jak prostaglandyna E2 (PGE2) i leukotrien B4 (LTB4). Natomiast kwasy z rodziny ω-3 np. eikozapentanowy (EPA) i dokozaheksanowy (DHA) są w organizmie przekształcane w eikozanoidy o działaniu przeciwzapalnym. KA nasila syntezę i sekrecję cytokin, czynnika martwicy nowotworu a (TNF-α oraz interleukiny 6 (IL-6). EPA i DHA na zasadzie kompetycji enzymatycznej hamują syntezę prozapalnych pochodnych KA (12,13). Zatem wzrost stężenia kwasów ω-6 (a szczególnie KA) i spadek stężenia kwasów ω-3 powoduje zmianę równowagi homeostatycznej w kierunku prozapalnym i prozakrzepowym.

Z badań doświadczalnych wynika, że jeśli w diecie zmniejsza się stosunek kwasów ω-6 do ω-3 z 3:1 na 1:1, wtedy ulega zmniejszeniu aktywność procesu zapalnego u chorych na rzs (11,14). Metaanaliza dziesięciu badań, obejmująca dane uzyskane od 395 pacjentów, potwierdziła że suplementacja kwasów tłuszczowych ω-3 w postaci oleju rybnego przez okres trzech miesięcy znacząco zmniejszyła liczbę bolesnych stawów i sztywność poranną (15). Dzięki zastosowaniu diety z niską zawartością KA oraz ze stałym dodatkiem oleju rybnego po upływie sześciu miesięcy możliwa była redukcja dawek NLPZ oraz glikokortykosteroidów (14).

Ponadto wiadomo, że pacjenci na rzs mają zwiększone ryzyko wystąpienia choroby niedokrwiennej serca. Dodatkowo metotreksat (zwłaszcza w kombinacji z sulfasalazyną), powszechnie stosowany w terapii rzs, znacznie zwiększa stężenie w surowicy homocysteiny, będącej znanym czynnikiem ryzyka choroby niedokrwiennej (16). Z tego powodu postulowane jest włączenie do standardu terapeutycznego rzs suplementacji długołańcuchowych kwasów ω-3 (3-6 g dziennie), które nie tylko działają przeciwzapalnie w rzs, ale też mogą zmniejszyć śmiertelność z powodu incydentów sercowo-naczyniowych (17).

Oliwa z oliwek i MUFA - dieta śródziemnomorska

Równowaga pomiędzy stężeniem nasyconych i nienasyconych kwasów tłuszczowych jest kolejnym istotnym elementem mającym wpływ na stan układu immunologicznego. Uważa się, że dieta bogata w wielonienasycone kwasy tłuszczowe z niską zawartością kwasów nasyconych może mieć silniejsze działanie immunosupresyjne niż sama suplementacja kwasów ω-3. Takie wymagania spełnia tzw. dieta śródziemnomorska - niejednorodny zbiór diet regionalnych stosowanych przez ludność żyjącą wokół basenu Morza Śródziemnego. Charakteryzują się one dużą zawartością oliwy z oliwek (13).

Oliwa z oliwek jest tłuszczem roślinnym zawierającym znaczne ilości jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Mimo niewielu badań zajmujących się oddziaływaniem tych kwasów na organizm ludzki wiadomo, że wywierają one efekt przeciwzapalny poprzez zmniejszanie ekspresji cząsteczek adhezyjnych na monocytach krwi obwodowej (13). Mają też zdolność hamowania aktywności limfocytów NK oraz produkcji wybranych cytokin (np. IL-1) (1. Jednakże większość tych zjawisk obserwowana była in vitro lub na modelach zwierzęcych. Skoldstam i wsp. postanowili zbadać wpływ diety Morza Śródziemnego na aktywność choroby u pacjentów cierpiących na rzs. Po trzymiesięcznej kuracji stwierdzili spadek nasilenia stanu zapalnego, poprawę samopoczucia i witalności u chorych w grupie badanej w stosunku do kontrolnej (19,20). Badania te wymagają dalszego potwierdzenia na większej populacji chorych.

Antyoksydanty i witaminy

Wolne rodniki są to cząsteczki chemiczne o niesparowanym elektronie na ostatniej orbicie, charakteryzujące się bardzo dużą reaktywnością. Powstają one w niewielkich ilościach w procesach oddychania tlenowego. Mogą być też syntezowane przez leukocyty w trakcie reakcji zapalnej lub pochodzić ze środowiska zewnętrznego (np. dym tytoniowy).

W organizmie wolne rodniki działają destrukcyjnie na lipidy i błony lipidowe, białka oraz DNA. Uważa się, że są odpowiedzialne za śmierć komórki po urazach chemicznych i radiacyjnych, starzenie się tkanek oraz za niszczenie mikroorganizmów przez fagocyty.

Powodują też uwolnienie kwasu arachidonowego z błon, mają więc działanie prozapalne.

Wolne rodniki są zaangażowane w proces patologiczny w bardzo wielu, jeśli nie we wszystkich, chorobach (np. choroba niedokrwiennej serca, chorobie Parkinsona, zaćmie, nowotworach).

Jednymi z najlepiej poznanych antyoksydantów, związków chroniących przed negatywnym wpływem wolnych rodników, są: witamina A, witamina C, witamina E, β-karoten, selen i cynk. Ponadto potencjał antyoksydacyjny mają flawonoidy, karotenoidy i inne związki roślinne.

Obniżone stężenie selenu i cynku stwierdzano w surowicy chorych na rzs od dawna, a w miarę trwania badań okazało się, że stężenie witamin A i E jest mniejsze niż u osób zdrowych (10). Jednakże zmniejszone osoczowe stężenie antyoksydantów u pacjentów na rzs uważa się raczej za konsekwencję zwiększonego zużycia i zapotrzebowania niż za niedobór w pożywieniu.

Niemniej Pattison i wsp. wykazali, że zmniejszone spożycie owoców i warzyw oraz witaminy C jest związane z większym ryzykiem zachorowania na rzs (21).

W niektórych doniesieniach wykazano, że zwiększona zawartość witaminy D, immunomodulatora i regulatora gospodarki wapniowej, w diecie koreluje ze zmniejszonym ryzykiem rozwoju rzs. Dodatkowo witamina D pochodząca z preparatów farmaceutycznych ma silniejszy wpływ niż naturalna (22).

Fitoestrogeny (flawonoidy)

Fitoestrogeny jest to grupa polifenolowych niesterydowych substancji pochodzenia roślinnego. Cechują je wielokierunkowe działania na organizm ludzki. Wywierają one wpływ na funkcje układu płciowego przez wiązanie się z receptorem estrogenowym (ER), chociaż w przeciwieństwie do ludzkich estrogenów, wykazują powinowactwo jedynie do izoformy ERb. Fitoestrogeny mają własności fotoprotekcyjne, dzięki czemu hamują starzenie się i nowotworzenie komórek skóry. Jako polifenole charakteryzują się działaniem antyutleniającym. Wpływają też na metabolizm hormonów sterydowych, transport jonów wapnia, profil lipidowy i wiele innych procesów biologicznych (23).

Badania w zakresie wpływu fitoestrogenów na występowanie i przebieg rzs ujawniły, że mogą one wpływać korzystnie poprzez blokowanie czynnika transkrypcyjnego NF-kB (24). Z drugiej strony Knekt i wsp. wykazali, że zwiększone spożycie niektórych flawonoidów (kempferol) jest skorelowane ze wzrostem ryzyka zachorowania na rzs (25). Z pokarmów bogatych we flawonoidy wzrost ryzyka zachorowania powodowała duża ilość białej kapusty i jabłek w diecie (25).

Probiotyki

Nieprawidłowy skład bakteryjnej flory jelitowej jest istotnym elementem rozpatrywanym w patogenezie rzs, co powoduje zainteresowanie naukowców dietą probiotyczną, czyli bogatą w Lactobacillus. Hataka i wsp. badali wpływ Lactobacillus rhamnosus na aktywność rzs. Po dwunastomiesięcznej obserwacji nie stwierdzili oni znaczących różnic w nasileniu procesu chorobowego pomiędzy grupą badaną a kontrolną (26). W próbie testującej wpływ diety wegańskiej, bazującej na produktach surowych bogatej w bakterie Lactobacillus (tzw. living food), na przebieg rzs, również nie stwierdzono znaczącej różnicy w zakresie obiektywnych parametrów pomiędzy grupami (27). Jednakże w obu badaniach obserwowano poprawę subiektywną, co zachęca do rozszerzenia zakresu poszukiwań.

Diety eliminacyjne

Głodzenie

Od dłuższego czasu wiadomo, że głodzenie ma działanie przeciwzapalne i immunosupresyjne. Hamuje odpowiedź immunologiczną zarówno indukowaną przez mitogeny, jak i antygeny, zmniejsza syntezę interleukiny 2 (IL-2), zmniejsza liczbę i stopień aktywacji limfocytów CD4+ (10). Wyniki najnowszych badań sugerują, że wpływ głodzenia na reaktywność limfocytów T jest konsekwencją hamowania sekrecji leptyny - hormonu o działaniu prozapalnym, wydzielanego przez adipocyty (2.

Pacjenci poddawani kilku- lub kilkunastodniowemu głodzeniu w większości odczuwali poprawę subiektywną potwierdzaną spadkiem parametrów zapalenia. Niestety wkrótce po zaprzestaniu głodzenia niezależnie od diety (normalnej, wegetariańskiej czy wegańskiej) następował powrót do stanu wyjściowego (10).

Dieta Dong

Dieta Dong, będąca dietą biednego Chińczyka, polega na eliminacji produktów mlecznych, czerwonego mięsa, owoców cytrusowych, pomidorów, ziół, alkoholu i kawy. W dziesięciotygodniowym badaniu nad wpływem tej diety na aktywność rzs nie uzyskano statystycznej różnicy pomiędzy grupą badaną a kontrolną (29).

Dieta wegańska, wegetariańska i laktowegetariańska

Różne diety wegetariańskie, włączając najbardziej restrykcyjną odmianę - dietę wegańską bezglutenową, stały się od pewnego czasu tematem rozważań jako możliwość alternatywnej terapii rzs. Kierując się tym rosnącym zainteresowaniem podjęto badania mające na celu stwierdzenie ewentualnych korzyści stosowania diety bezmięsnej u chorych na rzs. Hafstrom i wsp. stwierdzili, że 40% pacjentów stosujących przez 9 miesięcy dietę wegańską bezglutenową spełniało pod koniec badania kryteria poprawy ACR 20 w porównaniu z 4% z grupy kontrolnej (30).

McDougall i wsp. w próbie badającej wpływ niskotłuszczowej diety wegańskiej na aktywność rzs również stwierdzili istotną poprawę w zakresie symptomatologii choroby u pacjentów z grupy badanej (31). Również w innych badaniach potwierdzano korzystny wpływ różnych odmian diety wegetariańskiej na przebieg rzs, jednakże w większości przypadków był on niewielki, tak że chorzy rzadko decydowali się na pozostanie przy nowej diecie. Wyjątek stanowiło badanie wykonane przez Kjejsden-Kragh i wsp., które wykazało znaczną poprawę u 44% chorych stosujących początkowo dietę wegańską, a następnie laktowegetariańską łącznie przez ponad rok w stosunku do 8% z grupy kontrolnej. 37% tych pacjentów po dwóch latach nadal kontynuowało dietę wegetariańską (10).

Eliminacja kawy i herbaty

Dane na temat wpływu kawy na przebieg rzs są niejednoznaczne. Istnieją badania, w których stwierdzono istnienie zależności pomiędzy konsumpcją kawy albo kofeiny a rozwojem rzs (32,33). Według Heliovaara i wsp. ryzyko wystąpienia rzs istnieje, gdy osoby z dodatnim czynnikiem reumatoidalnym spożywają ponad cztery filiżanki kawy dziennie (32). Natomiast Karslon i wsp. nie stwierdzili związku pomiędzy spożyciem kawy kofeinowej, kawy bezkofeinowej i herbaty a ryzykiem zachorowania na rzs (34).

Podsumowanie i wskazówki praktyczne

Reumatoidalne zapalenie stawów jest chorobą przewlekłą, wymagającą długotrwałej, często agresywnej terapii. Zatem zainteresowanie alternatywnymi metodami wspomagającymi konwencjonalne leczenie jest zrozumiałe.

W świetle dotychczas przeprowadzonych badań skuteczne wydaje się włączenie do diety pacjentów cierpiących na rzs większej ilości tłustych ryb morskich w celu poprawy stosunku kwasów tłuszczowych ω-6 do ω-3. W przypadku trudności z gotowaniem lub niechęci pacjenta do potraw rybnych można włączyć do terapii preparaty farmakologiczne zawierające niezbędne kwasy ω-3. Kolejnym elementem jest zmniejszenie spożycia tłuszczów nasyconych, co można uzyskać proponując choremu spożywanie oliwy z oliwek jako podstawowego tłuszczu (zarówno do smażenia, jaki i do sałatek).

Warto również polecić zwiększenie ilości owoców i warzyw w diecie oraz suplementację witamin, szczególnie A, D, E i C, a także minerałów, takich jak cynk i selen. Jedynymi owocami, których ilość należałoby zredukować są jabłka, a warzywem - biała kapusta.

Ponadto wybrane subpopulacje chorych reagują korzystnie na drastyczne zmiany dietetyczne, takie jak pełna rezygnacja z produktów pochodzenia zwierzęcego, jednakże diety takie są trudne do realizacji i tylko pojedyncze osoby je kontynuują.

Celowe wydaje się natomiast polecenie choremu, aby sam spróbował wyłączyć z diety produkty, które podejrzewa o zaostrzanie przebiegu choroby. Takie postępowanie połączone z powyżej wymienionymi wskazówkami często okazuje się najkorzystniejsze.

Mimo uzyskanego postępu w zakresie leczenia dietetycznego rzs, problematyka ta wymaga dalszych szerzej zakrojonych badań.
--------------------------------------------------------------
Aguś, no jasne, że po części żartowałam z tymi metodami, ale witaminy postaram się wprowadzić, pierwsza reumatolog, nawiasem, zaleciła już łykanie wit. B complex.
A moze Ci jednak ten tran pomaga, skoro, mam ogromną nadzieję , nadal czujesz się dobrze.
Bez wątpienia Jędrek odżywia się obrzydliwie, ukradkiem i niechcacy będę starała się wprowadzać dietę bogatszą w warzywa i kwasy omega 3, postaram się unikać kapusty przynajmniej,bo jabłka mam na drzewach i trudno się im oprzeć.
Zastanawiam się nad selenem i cynkiem.
Zastanawiam się też nad Citroseptem, który łykasz ,to wyciąg z greipfruta, a różnie mówią o cytrusach.
Wiele wiadomości zakodowałam, czytając forum ZZSK.
Mam nadzieję, ze suplementacja nie zamaże przebiegu choroby, może spowodować lepsze wyniki badań krwi, ale to chyba nie jest źle? :roll:

Czas pokaże :D
basia
 
Posty: 274
Dołączył(a): Cz sie 17, 2006 6:49
Lokalizacja: podlaskie

Postprzez Amber » So wrz 16, 2006 17:07

Kobitki!

Dorzuce swoje trzy grosze:
1. siemie lniane polecam nie tylko oslonowo na zoladek, ale nawet na kaszel, dziala lagodzaco.
Mam czeste zapalenia oskrzeli , wiec wiem z autopsji.

2. polecam rowniez BioMarine - olej z watroby rekina.
Lekarze zalecaja nawet podczas chemioterapii. Oczywiscie kapsulki, nie wyobrazam sobie konsumowania plynnego oleju.

3. Sok NONI, kosztuje sporo, ale jest dobry.
Spotkalam sie z nim 3 lata temu w szpitalu, corka pacjentki sprowadzala jej go ze Szwecji. Podobno pomaga na wiele chorob.

Nie bede zachwalac tych produktow, wystarczy w googlach wpisac nazwe specyfiku, a wyswietla sie wszelkie informacje na jego temat.


A teraz cos dla smakoszy, rowniez godne polecenia.

Na szklanke wsypujemy 2 kopiaste lyzeczki kawy zbozowej Inki, zalewamy goraca woda do 3/4, a po jakis 5 minutach wlewamy mleko sojowe waniliowe i mamy najlepsze w swiecie capucino. /kurcze nie wiem czy dobrze napisalam/.

Zycze smacznego
Marynia

P.S.

Siemie lniane nie musi byc bardzo geste, wystarczy jak ma konzystencje zadkiego kislu.
Precz z glutami !!!
"Niech Twoje zycie bedzie wykrzyknikiem,nie znakiem zapytania"
Amber
 
Posty: 65
Dołączył(a): N cze 25, 2006 18:57
Lokalizacja: Sopot

Postprzez Amber » So wrz 16, 2006 17:16

i jeszcze jedno.
Swego czasu dostalam od lekarki w przychodni p.bolowej, namiary na Pana doktora mieszkajacego w Warszawie, ktory podobno dieta wyleczyl zzsk.
Oczywiscie nie uwierzylam i wrzucilam kartke do szuflady.
Jezeli ktoras z Was mieszka w Warszawie, to moze zechce do niego zadzwonic i sprawdzic czy faktycznie leczy tego typu choroby.
Ja niestety nie mowie, wiec rozmowy telefoniczne sa nierealne.


Jezeli ktoras z Was chce to sprawdzic, to prosze o wiadomosc na pw. bo nie wiem czy na szerokim forum moge podawac nazwiska. ok?

Buziaczki!
"Niech Twoje zycie bedzie wykrzyknikiem,nie znakiem zapytania"
Amber
 
Posty: 65
Dołączył(a): N cze 25, 2006 18:57
Lokalizacja: Sopot

Postprzez basia » So wrz 16, 2006 17:33

Tiaaa, Maryniu, sok Noni, moze jeszcze Litozin,wtedy dieta to już przymusowa, głodówkowa :D , zęby w ścianę i tynk.
Bo ziemniaków przecież nie wolno, szkoda, takie tanie :wink:

No, gdybym miała swojemu powiedzieć, ze kartofel mu szkodzi,to widzę już te łzy rzęsiste kapiace na podłogę :mrgreen: A przecie nie mogę biedaka nadto stresować.
Dziś chapnął przy obiedzie i lecytynę i wit,A+C, nawet nie zauważył kiedy. Ale zrobiłam przenajmilszy nastrój, wywiodłam go w pole,rozpoczynajac super interesująca gadkę szmatkę o samochodach :D
C.D.N. :)
basia
 
Posty: 274
Dołączył(a): Cz sie 17, 2006 6:49
Lokalizacja: podlaskie

Postprzez ellea » So wrz 16, 2006 22:49

O matko jedyna! TO co można jeść?
Dość uważnie przeczytałam powyższe i stwierdzam, że tylko głodówka jest pewniakiem....więc jak ? już nigdy nie mamy nic jesć? czy jak?
ellea
 
Posty: 14
Dołączył(a): Cz sie 03, 2006 17:31
Lokalizacja: pomorskie

Następna strona

Powrót do Leczenie

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość

cron
...